Son Haberler
Anasayfa / Makaleler / Makale | Üstün Potansiyelli Öğrencilere Yönelik Matematik Eğitimi (II)

Makale | Üstün Potansiyelli Öğrencilere Yönelik Matematik Eğitimi (II)

Üstün Potansiyelli Öğrencilerde Matematik Eğitiminin Farklılaştırılması İçin Ne Yapılmalıdır?

Üstün potansiyelli öğrenciler için hazırladığımız yazı dizimizin 2. parçasını okumadan evvel, ilk kısmı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Zenginleştirme mi? Hızlandırma mı?
Matematik eğitimi tarihinde farklılaştırma için zenginleştirme ve hızlandırma arasında hep bir çekişme olmuştur. Bazı uzmanlar bununla ilgili taraf olduğunu belirtmesine rağmen, çoğu uzman ise ikisinin bir arada sunulduğu, kompozit bir anlayışın hâkim olması gerektiğini savundu.

Farklılaştırma Önerileri
Uzmanlar, üstün öğrenciler için matematik eğitiminde farklılaştırma için 4 temel öneri sunmuştur.

  1. Değerlendirme
  2. Materyaller
  3. Eğitim Teknikleri
  4. Gruplandırma

I. Değerlendirme
Üstün öğrencilerin matematik eğitimlerinde ön değerlendirme yapılması, konuyu bilen öğrencilerin tekrar etmesine gerek kalmadığı için öğrencilerin anlamlı etkinlerle desteklenmesine olanak sağlar.

Öğrencilere, öğrendikleri konuları gösterme şansı vermenin öneminin altını çizen uzmanlar; anlama, yaratıcılık ve başarıda farklılıklara izin veren değerlendirilmeler oluşturulması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, öğrencilerin öne sürdükleri fikir ve uygulamalar konusunda sözlü ve yazılı olarak açıklama istenmesinin de ayrıca önemli olduğuna dikkat çekiyor.

II. Materyaller
Üstün öğrencilere sunulan matematik eğitimi için, sınırların biraz daha dışına çıkılarak, daha zengin fırsatlar sunan ders kitaplarının seçilmesi gerekiyor. Farklı kaynaklardan bilgi temin ederek eğitimin çeşitlendirilmesi gerekiyor.

III. Eğitim Teknikleri
Ebeveynler, çocuklarının ilerleme hızıyla ilgili genellikle tedirginlik yaşıyorlar. Bir öğrencinin ilerleme hızının yavaş veya hızlı olması doğrudan bir sonuç doğurmamaktadır. Uzmanlar, öğrencilerin ilerleme hızları ile ilgili beklentiler konusunda esnek olmak gerektiğini; bazı öğrencilerin temel becerilerde uzmanlaşırken, bazılarının daha ileri seviyelerde problemlerle uğraşabildiklerini belirtiyorlar.

Sorgulamaya ve keşfetmeye dayalı öğrenme yaklaşımlarını kullanarak, birden fazla çözümü olan veya farklı yollarla çözülebilen açık uçlu problemlerin öne çıkartılması oldukça önemlidir. Problemlerin tartışılması ve gerekçelendirilmesi aşamasında, üst düzey sorulardan biri olan “Neden?” ve “eğer … olursa ne olur?” gibi soruların sorulmasına izin verin.

Eğitim sisteminin mevcut müfredatı, genel öğrenci kitlesine göre hazırlandığı için, üstün öğrencilerin eğitiminde mevcut müfredatın önüne geçen ünitelere değinmek, aktiviteleri bu yönde çeşitlendirmek kaçınılmaz olmalı.

Spesifik olarak kendi kendini genişleten bu eğitim sisteminde kuşkusuz ödevlerin de ayrı bir yeri var. Uzmanlar, ödevlerin de mutlaka farklılaştırılması gerektiğini vurguluyor. Ödev içeriklerini oluştururken, örneğin aynı türden çok sayıda problem verilmesi yerine daha farklı, zorlayıcı  ve ilgi alanlarına uygun hâle getirilmiş ödevler verilmesi gerekiyor. Ayrıca yazı, kanıtlar, projeler ve zorlayıcı problemlere dair çözümler gibi ileri seviyedeki materyalleri de ödev içeriğine ekleyebiliriz.

IV. Gruplandırma
Matematik olimpiyatları gibi ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmak için öğrencilerin teşvik edilmesi gerekir.

Gruplar hâlinde etkinlikler düzenlemek oldukça önemli. Fakat bazı öğrenciler bağımsız ve tek başına çalışmaya daha meyilli durumdadır. Bu yönde problemi olan çocukların, grupla çalışmaya teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, diğer öğrencilerle etkileşim içinde olan çocukların, öğretmenlerinden de aldıkları geri bildirimler ile kazanç sağladıklarını belirtiyorlar.

Son olarak, faydalı somut deneyimler sağlamak, matematik eğitiminde oldukça önemli. Üstün öğrencilerin soyutlanma becerisi ne kadar fazla olursa olsun, somuttan soyuta daha hızlı geçerek, manipülatif ve uygulamaları etkinliklerden faydalanabilir.

 

Referanslar

  • Archambault, F. X., Westberg, K. L., Brown, S. W., Hallmark, B. W., Zhang, W., & Emmons, C. L. (1993). Classroom practices used with gifted third and fourth grade students. Journal for the Education of the Gifted, 16, 103-119.
  • Greenes, C. (1981). Identifying the gifted student in mathematics. Arithmetic Teacher, 28, 14-18.
  • Lockwood, A. T. (1992). The de facto curriculum. Focus in Change, 6. Maker, J. (1982). Curriculum development for the gifted. Rockville, MD: Aspen Systems Corporation.
  • Kerr, B. A. (1997). Developing talents in girls and young women. In N. Colangelo & G. A. Davis (Eds.), Handbook of gifted education (2nd ed., pp. 483-497). Boston: Allyn & Bacon.
  • National Council of Teachers of Mathematics. (1989). Curriculum and evaluation standards for school mathematics. Reston, VA: Author. Sheffield, L. J., Bennett, J., Berriozábal, M, DeArmond, M., Wertheimer, R. (1995) Report of the task force on the mathematically promising. Reston, VA: National Council of Teachers of Mathematics.
  • Tomlinson, C. A. (1995). Deciding to Differentiate Instruction in Middle School: One school’s journey. Gifted Child Quarterly, 39, 77-87.Westberg, K. L., Archambault, F.
  • X., Dobyns, S. M. & Salvin, T. J. (1993) The classroom practices observation study. Journal for the Education of the Gifted, 16, 120-146.

İzin Bildirimi

ERIC Özetleri kamu malıdır ve serbestçe çoğaltılabilir ve yayılabilir, ancak lütfen kaynağınızı kabul edin. Bu sindirim, ED-99-CO-0026 sayılı Sözleşme kapsamındaki ABD Eğitim Bakanlığı (ED) Eğitim Araştırma ve Geliştirme Ofisi (OERI) tarafından finanse edilerek hazırlanmıştır. Bu yayında ifade edilen görüşler, OERI veya ED’nin pozisyonlarını veya politikalarını yansıtmayabilir.

Bu makale, yetenekli gençleri 18 ve altında destekleyen 501 (c) 3 sivil toplum kuruluşu olan Talent Development için Davidson Enstitüsü’nün bir hizmeti olarak sunulmaktadır. Davidson Enstitüsü’nün programları hakkında daha fazla bilgi için lütfen www.DavidsonGifted.org  adresini ziyaret edin.

Hakkında ustun

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*