Üstün Zekâlı Çocuklara Özel Eğitim
Yüksek yaratıcılığa ve yüksek zekâya sahip olup, geleneksel okullarda kendini ifade edemeyen hatta okul başarısızlığı yaşayan pek çok öğrenci bulunuyor. Üstün Zekâlılar Eğitim Merkezi (ÜSTZEM) 10 yıldan bu yana potansiyeli yüksek öğrenci ve ailelerine danışmanlık
ve hafta sonu eğitimleri ile yardımcı olmaya çalışıyor. USTZEM tecrübesini 2012 yılından itibaren Mozaik Eğitim Kurumlan adı altında anaokulu, ilkokul ve ortaokul düzeyinde kurumsal platforma taşımayı da başardı.
Türkiye Üstün Zekâlılar Yüksek Eğitim Vakfı (TÜZYEV) ve Mozaik Eğitim Kurumları’nın Kurucusu Mehpare Kınık Ustomar’ı Mozaik Okulları’nda ziyaret ettik. Kendisine potansiyeli yüksek çocuk kimdir ve neden farklı eğitim sorularını yönelttik.
mehpare kınık ustomar
türkiye üstün zekalılar yüksel eğitim vakfı
– Okulunuza hangi öğrencileri kabul ediyorsunuz ve geleneksel okullardan farkınız nedir? Nasıl bir müfredat uyguluyorsunuz?
– Ülkemizde standardizasyonu yapılmış zekâ testlerine göre üstün zihin düzeyine sahip çocuklar okulumuza kabul edilmektedir. Bu ölçme, değerlendirme kendi bünyemizde de yapılmaktadır. Tüm dünyada yer alan en iyi örnekleri adapte ederek oluşturduğumuz programlarımızla, okulumuzda 3-14 yaş arası çocuklarımız akademik eğitim almaktadırlar. Amacımız, eğitimin ve özellikle öğretimin temellerinin atılmış olduğu okulöncesi eğitim döneminde, kendi yetenek alanlarım ve öğrenme stillerini ortaya çıkararak verilecek olan zenginleştirilmiş ve farklılaştırılmış eğitim programlan ile öğrenmeyi seven, üst düzey performansını ve geleceğimizi şekillendirebilecek nitelikte liderliğini ortaya koyabilen bireyler yetiştirmektir.
Okulumuzda, yabancı diller, matematik ve mantık, bilim, sanat, spor, dil bilimleri, liderlik, analitik düşünme becerileri, sorun çözme ve üretici düşünce becerileri, müzik gibi pek çok dalda ve yetenek grupları ile eğlenerek ve keşfederek öğrenmek esastır. Bu alanlarda tüm dünyada rüştünü ispat etmiş, en iyi örnekler ve kaynaklar yardımı ile alanında en iyi branş öğretmenleri aracılığı ile eğitim yapmaktayız. En önemlisi ise her bir çocuğun bir evren olduğunun bilincinde olarak, kendilerine has olan öğrenme ve kendisini ifade stillerine göre programı çocuğumuza göre şekillendirmekteyiz.
ATAŞEHİR KÜLTÜR NİSAN 2017
Okulumuzda dersler her sabah sporla başlar. Matematik neyse spor da odur. Sınıflarımız maksimum 14 kişiliktir. Okulumuz MEB tarafından ve yurtdışındaki etik kurumlar tarafından denetlenmektedir.
Öğrencilerimiz okulumuzda aldıkları eğitimle, yurt dışındaki okullarda teste tabi tutulmadan kabul görmektedirler.
– Neden farklı eğitim?
– Potansiyeli yüksek çocuklarımız, yüksek muhakeme gücüne sahiptirler, birşeyi olduğu gibi kabullenmezler. Nerden geldiğini daha derin sorgularlar. Daha çok sorgulayan çocukların öğrenme ihtiyaçları da daha detaylı oluyor. Zihinsel açıdan yaşıtlarına kıyasla daha hızlı, kapsamlı ve derinlemesine düşünme süreçlerine sahip olan üstün zekâlı ve yetenekli bireylerin potansiyellerini tamamen gerçekleştirmeleri için, özelliklerine uygun bir eğitim almaları gerekir. Bu nedenle, öğlencilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde eğitim programının farklılaştırılması ya da onların potansiyellerini ortaya koymalarına fırsat verecek eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması gerekir. Okulumuzda potansiyeli yüksek çocukların hem akademik ihtiyaçlarına uygun eğitim, hem de psikolojik destek verilmektedir.
– Eğitim kadronuzdan söz eder misiniz?
– Uzman eğitmenlerle çalışıyoruz. 38 eğitmenimiz var ve geride 90 eğitmen daha yetiştiriyoruz. Hepsi yaratıcı ve idealist öğretmenler.
– Okulunuz öğrencisi olmayan çocuklara yönelik hafta sonu çalışmalarınızdan da söz eder misiniz? Ne tür dersler var?
– Okul dışında hafta sonu eğitimlerimiz de var. Haftada bir gün zenginleştirilmiş bir eğitim programıdır. 5-16 yaş arasındaki çocuklar kendi ilgi alanlarına göre atölye çalışmalarına katılabiliyorlar. Hafta sonu programlarında ileri fizik, robotik dersleri, yazılım, soyut matematik, tiyatro ve sinematografi gibi dersler yer almaktadır.
– Potansiyeli yüksek çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren ayırt edilebilirler mi?
– Evet, çok küçük yaşlardan itibaren ayırt edilebilirler. Aşırı duyarlı sinir sistemine sahiptirler ve bu durum normal yaşıtlarına oranla daha fazla hareketli olmalarına yol açabilir. Bebeklik döneminde daha az uyku gereksinimi duymalarıyla dikkat çekebilirler. Yüksek fiziki enerjiye sahip üstün çocuklar, hiperaktif çocuklarla karıştırılmamalıdırlar. Ancak üstün zekâlı olup gerçek hiperaktif çocuklara rastlamak da müm¬kündür.
Duyu organları keskindir. Bebeklerde bu aşnı duyusal uyarılabilirlik, battaniyelerini üstlerinden atma, giyim eşyalarındaki etiketlerden, altlarının ıslanmasından rahatsız olma, gürültüye yoğun tepki gösterme şeklinde ifade bulabilir. Ayrıca, bu aşırı duyarlılıkları tat alma duyularında da görülebilir. Örneğin iki değişik fabrikanın ürettiği meyve suyu arasındaki ufak farkı hissedebilirler.
Oyun oynarken ve müzik dinlerken bilinçli tercih yaparlar. Muhakeme bu çocuklarda çok erken başlar.
Bilinçli hareketler yaparlar ve detayları çok iyi görürler. Hafızaları çok güçlüdür ve lider özelliği taşırlar. Sorgulayıcı olanlar, sıradışı kelimeleri yakalamaya çalışanlar. Mantıksal yön-temleri kullanırlar. Merak duygusu geniştir ve olduğu gibi kabullenmezler. Başkasının hakkına saygı, çevreye duyarlılık ve adalet duygusu çok gelişmiştir.
Yüksek potansiyelli çocuklar;
– Olağan dışı bir zihni enerjiye sahiptirler. Zihnen daima aktif olmayı şiddetle arzu ederler.
– Bilgi kazanmak için doymak bilmez bir iştaha sahip olup sürekli açlık duyarlar.
– Kendilerini ifade etmek ve kuvvetli öğrenme arzularım doyurmak için çeşitli alanlara ihtiyaç duyarlar. Herşey hakkında derinliğine bir görüş kazanmaya çaba harcarlar. Bilginin nedenlerini ve ayrıntılarını öğrenmeye kuvvetli bir istek duyarlar.
– Çok kompleks algılar ve kavramlar kazanmaya istek, özel bir haz duyarlar.
– Okumaya karşı çok fazla ilgi duyarlar, erken yaşlarda okullar ve çeşitli alanlarda okumaya karşı ilgi duyarlar.
– Soyut düşüncelerden, karışık problemler çözmekten hoşlanırlar.
– Çeşitli alanlarda sorumluluk almaktan ve bunları yerine getirmekten hoşlanırlar.
– Uzun vadeli amaçlara yönelirler ve onlara ulaşmak için gereken çabayı gösterirler.
– Profesyonel mesleklere ilgi duyarlar. Bu mesleklere girebilmek için uygun hazırlıklarda bulunurlar.
– Hedeflerine ulaşmak için olumlu ve fonksiyonel yaklaşım yaparlar.
– Üstün liderlik özelliklerine sahiptirler. Bu yeteneklerini uygun bir şekilde kullanmaya can atarlar.
– Kolay, çabuk ve sağlam öğrenirler.
Yukarıda sayılan 12 çok belirgin ve sayılmayan 100 üstün özelliklerinden dolayı üstün zekâlı çocukların özel eğitimleri gereklidir.
NİSAN 2017 ATAŞEHİR KÜLTÜR DERGİSİ